Τέλος εποχής για τα γαλάζια Volvo «Αλέξανδρος» του ΟΑΣΘ

 

Ενημερώθηκε στις 14/6/2022

Αποσύρθηκαν τα 44 «ιστορικά» γαλάζια Volvo B10MA «Αλέξανδρος» ελληνικής συναρμολόγησης με αμάξωμα «Σαρακάκης», συμπλήρωσαν πέρυσι (2021) το 23ο έτος κυκλοφορίας.

27 χρόνια με Volvo B10MA «Αλέξανδρος».  

Απρίλιος 1994, πρώτη παρτίδα. (πηγή)
Η πρώτη παρτίδα αυτού του τύπου λεωφορείων κατασκευάστηκε το 1993 και αποσύρθηκε με τα παλιότερα δεδομένα, στα 12 έτη κυκλοφορίας, το ίδιο και η δεύτερη παρτίδα του 1995. Η τρίτη παρτίδα του 1997 ωστόσο, αποσύρθηκε στα 23 έτη, εφόσον έχει επεκταθεί ο χρόνος απόσυρσης από το αρμόδιο υπουργείο. 

 

Θεωρούνταν «ιστορικά» επειδή είναι παλιά και το εσωτερικό τους με τα ξύλινα καθίσματα θυμίζει λεωφορεία της δεκαετίας του 1960.

Αρκετοί Θεσσαλονικείς, θεωρούν μέχρι και σήμερα, ότι τα συγκεκριμένλεωοφορεία ήταν πιο αξιόπιστα από τα πιο σύγχρονα του στόλου. Πράγματι, σε 23 χρόνια δεν εμφάνισαν κάποιο σοβαρό εργοστασιακό ελάττωμα, σε αντίθεση με τα νεότερα αρθρωτά λεωφορεία συναρμολόγησης ΕΛΒΟ Volvo B7LA και B9LA, τα οποία έχουν σοβαρά πρόβλημα στο σασί και δεκάδες είναι ακινητοποιημένα από το 2019.

Το ψηλό δάπεδο και οι σκάλες στις πόρτες, είναι πρόβλημα για κάποιους συνανθρώπους μας. Για αυτό, η τρίτη παρτίδα είχε ειδική πόρτα για αμαξίδια ΑΜΕΑ, ώστε να είναι ευκολότερη πρόσβαση. Στην πραγματικότητα δε λειτούργησε ποτέ.

Η αφαίρεση αυτών των λεωφορείων δημιούργησε πρόβλημα στην αστική συγκοινωνία της δυτικής Θεσσαλονίκης, αφού ήταν τα μοναδικά αρθρωτά των γραμμών 32, 32Α και 34 των τελευταίων ετών.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα τα λεωφορεία αυτής της σειράς, στο μπροστινό μέρος έφεραν το έμβλημα «Αλέξανδρος» με τον Ήλιο της Βεργίνας το οποίο υπήρχε επάνω από το σήμα της γνωστής Σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο προορισμός αυτών των 44 λεωφορείων, συν κάποιων επιπλέον παροπλισμένων παλιότερης παρτίδας που βρίσκονται στα αμαξοστάσια για ανταλλακτικά, είναι άγνωστος. Πιθανόν να καταλήξουν σε κάποια μάντρα (σκραπ).

Τα τελευταία 3 ή 4 λεωφορεία, κυκλοφορούσαν σπάνια, συνήθως στη γραμμή 72, σπανιότερα στη δυτική Θεσσαλονίκη.


Ρυμούλκηση «Αλέξανδρου» στην Ευκαρπία, πιθανόν με κατεύθυνση κάποια μάντρα στα δυτικά. Νοέμβριος 2021.
 



Ακολουθήστε το ThessWest στο Facebook για να βλέπετε όλες τις αναρτήσεις:

Σχόλια

Όροι αναδημοσίευσης:

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και διανομή του περιεχομένου, ολικού ή μερικού, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρετε υποχρεωτικά ότι το περιεχόμενο προέρχεται από το "ThessWest" και θα παρατίθεται σχετικό ενεργό link (σύνδεσμος). Το link δεν πρέπει να είναι nofollow.

Άδεια Creative Commons
Αυτό το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές ..