Τέλος εποχής για τα γαλάζια Volvo «Αλέξανδρος» του ΟΑΣΘ

 

Τα 44 «ιστορικά» γαλάζια Volvo B10MA «Αλέξανδρος» ελληνικής συναρμολόγησης με αμάξωμα Σαρακάκης, συμπληρώνουν φέτος το 23ο έτος κυκλοφορίας.

 

27 χρόνια με Volvo B10MA «Αλέξανδρος».  

Απρίλιος 1994, πρώτη παρτίδα. (πηγή)
Η πρώτη παρτίδα αυτού του τύπου λεωφορείων κατασκευάστηκε το 1993 και αποσύρθηκε με τα παλιότερα δεδομένα, στα 12 έτη κυκλοφορίας, το ίδιο και η δεύτερη παρτίδα του 1995. Η τρίτη παρτίδα του 1997 ωστόσο, αποσύρεται στα 23 έτη, εφόσον έχει επεκταθεί ο χρόνος απόσυρσης από το αρμόδιο υπουργείο. 

 

Θεωρούνται «ιστορικά» επειδή είναι παλιά και το εσωτερικό τους με τα ξύλινα καθίσματα θυμίζει λεωφορεία της δεκαετίας του 1960.

Αρκετοί Θεσσαλονικείς, θεωρούν ότι αυτά τα Volvo είναι πιο αξιόπιστα από τα πιο σύγχρονα  λεωφορεία του στόλου. Πράγματι, σε 23 χρόνια δεν εμφάνισαν κάποιο εργοστασιακό πρόβλημα, σε αντίθεση με τα νεότερα αρθρωτά λεωφορεία συναρμολόγησης ΕΛΒΟ Volvo B7LA και B9LA, τα οποία έχουν σοβαρά πρόβλημα στο σασί και δεκάδες από αυτά δεν κυκλοφορούν.

Το ψηλό δάπεδο και οι σκάλες στις πόρτες, είναι πρόβλημα για κάποιους συνανθρώπους μας. Για αυτό, η τρίτη παρτίδα έχει ειδική πόρτα για αμαξίδια ΑΜΕΑ, για ευκολότερη πρόσβαση. Στην πραγματικότητα δε λειτούργησε ποτέ.

Η αφαίρεση αυτών των λεωφορείων δημιούργησε πρόβλημα στην αστική συγκοινωνία της δυτικής Θεσσαλονίκης, αφού ήταν τα μοναδικά αρθρωτά των γραμμών 32, 32Α και 34. 

Ο προορισμός αυτών των 44 λεωφορείων, συν κάποιων επιπλέον παροπλισμένων παλιότερης παρτίδας που βρίσκονται στα αμαξοστάσια για ανταλλακτικά, είναι άγνωστος. Πιθανόν να καταλήξουν σε κάποια μάντρα (σκραπ).

Τα τελευταία 3 ή 4 λεωφορεία, κυκλοφορούν σπάνια, συνήθως στη γραμμή 72, σπανιότερα στη δυτική Θεσσαλονίκη.


 
Σχόλια