Στη δυτική Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν τα λεωφορεία του Δήμου Θεσσαλονίκης

Στις γραμμές 27, 34 και 32 κυκλοφορούν λεωφορεία τα οποία αγόρασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λειψία της Γερμανίας για τον ΟΑΣΘ.

(Ενημερώθηκε - Μάρτιος 2021)

Από το Δεκέμβριο άρχισε η κυκλοφορία των συγκεκριμένων λεωφορείων στα δυτικά. Αρχικά στη γραμμή 27 Σταυρούπολη - Πανεπιστήμια, τον Ιανουάριο στη γραμμή 34 Άνω Ηλιούπολη - Πλατεία Αριστοτέλους και πλέον στις γραμμές τους Ευόσμου. 

Τα 50 μεταχειρισμένα αστικά λεωφορεία τύπου Solaris Urbino 12 Πολωνικής κατασκευής, προέρχονται από την Υπηρεσία μεταφορών της Λειψίας (Leipziger Verkehrsbetriebe). Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης με δική της πρωτοβουλία, προχώρησε στην αγορά των εν λόγω οχημάτων, με σκοπό την ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου στις 7/11/2020, το χρησιδάνειο προς τον ΟΑΣΘ προβλέπει την κίνηση των οχημάτων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο ο ΟΑΣΘ κυκλοφορεί κάποια από τα συγκεκριμένα οχήματα και στα δυτικά, κυρίως στις γραμμές 27 και 34, όπου το μεγαλύτερο μήκος των διαδρομών είναι εκτός των ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

 

Δεν είναι γνωστό αν θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν για πάντα στις γραμμές 27 και 34, ή αν θα κυκλοφορήσουν σε άλλες γραμμές στα δυτικά.

Το Νοέμβριο σε ένα από τα εν λόγω Solaris Urbino 12 σημειώθηκε μικρής έκτασης φωτιά, που προκλήθηκε από υπερθέρμανση του καταλυτικού μετατροπέα. Το περιστατικό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων για την καταλληλότητα των λεωφορείων στις συνθήκες της πόλης μας.

Στην πραγματικότητα τα 50 λεωφορεία που παραχωρήθηκαν στον ΟΑΣΘ, είναι κατώτερα σε σύγκριση με άλλους τύπου λεωφορείων του ΟΑΣΘ και των ΚΤΕΛ. 

Με τις πληροφορίες του ThessWest, αναφέρουμε τα θετικά και τα αρνητικά στη χρήση ως επιβάτες των Solaris Urbino 12 του ΟΑΣΘ:

Τα θετικά

  • Η αύξηση του στόλου άρα θεωρητικά και των δρομολογίων.
  • Άνεση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στα δυτικά.

Τα αρνητικά

  •  Τα οχήματα είναι μικρότερα από αυτά που είχαν οι γραμμές 27 και 34, σε φυσιολογικές συνθήκες απαιτούνται αποκλειστικά αρθρωτά λεωφορεία
  • Είναι δίπορτα, με την πρώτη πόρτα αποκλεισμένη λόγω των μέτρων που ισχύουν στα ΜΜΜ. Επομένως υπάρχει μόνο μια πόρτα για άνοδο και κάθοδο επιβατών.
  • Δε διαθέτουν συστήματα τηλεματικής και αναγγελίας στάσεων. Δηλαδή είναι αδύνατη η πρόγνωση άφιξης σε στάση.
  • Δεν έχουν σύστημα κλιματισμού για τους επιβάτες. Σε συνδυασμό με τα παράθυρα που ανοίγουν μόνο σε ανάκληση, το καλοκαίρι θα είναι ασφυκτικά.
  • Δεν έχουν κουρτίνες, ούτε αντηλιακές μεμβράνες (φιμέ) στα τζάμια.
  • Οι κινητήρες είναι χαμηλής ισχύος, χαμηλότερης από τα κανονικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ.
  • Δεν έχουν αντισηπτικά χεριών.  (Τοποθετήθηκαν το Μάρτιο)
  • Δεν υπάρχουν φωτεινές ενδείξεις αίτησης στάσης για τους επιβάτες.
Ο ΟΑΣΘ έχει συνηθίσει να κυκλοφορεί τα παλιότερα και κατώτερα σε άνεση και ποιότητα λεωφορεία του στόλου του στα δυτικά, εδω και 6 χρόνια τουλάχιστον. Οπότε δεν εκπλήσσει. 

 Ο λόγος που κυκλοφορούν αυτά τα λεωφορεία, με τις παραπάνω ελλείψεις στις γραμμές του Δήμου Παύλου Μελά, ενω δεν προβλέπεται η κίνηση τους εκτός ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, παραμένει άγνωστος.

Ακολουθήστε τη σελίδα του ThessWest στο Facebook για βλέπετε όλες τις αναρτήσεις. 

Σχόλια

Όροι αναδημοσίευσης:

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και διανομή του περιεχομένου, ολικού ή μερικού, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρετε υποχρεωτικά ότι το περιεχόμενο προέρχεται από το "ThessWest" και θα παρατίθεται σχετικό ενεργό link (σύνδεσμος). Το link δεν πρέπει να είναι nofollow.

Άδεια Creative Commons
Αυτό το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές ..