Χωρίς τηλεματική δεκάδες λεωφορεία του ΟΑΣΘ στα δυτικά - Ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό

 Πως ενημερώνεται το επιβατικό κοινό για τις αφίξεις λεωφορείων του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη του 2021;

Η τηλεματική είναι σύστημα παρακολούθησης λειτουργιών των λεωφορείων. Με την τηλεματική εντοπίζεται η θέση των λεωφορείων, η κίνηση τους και οι αφίξεις σε στάσεις.

Τα συστήματα τηλεματικής εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στον ΟΑΣΘ το 2005. Οι λειτουργίες της τηλεματικής ενημερώνουν έκτοτε το επιβατικό κοινό, για την άφιξη λεωφορείων σε στάσεις, μέσω εφαρμογών για κινητά, με ένδειξη σε οθόνες LED που βρίσκονται στις «έξυπνες στάσεις» και με την υπηρεσία τηλεφωνικής πληροφόρησης. Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού λεωφορείων στο χάρτη μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΣΘ ή με τη χρήση εφαρμογών (apps). Η εκφώνηση των επόμενων στάσεων εντός των λεωφορείων αποτελεί άλλη μια λειτουργία πληροφόρησης του συστήματος τηλεματικής.

Την τελευταία δεκαετία, σε κάποια λεωφορεία του ΟΑΣΘ η τηλεματική δεν είναι διαθέσιμη, πιθανόν λόγω βλαβών, αλλά αυτό αφορά την μειοψηφία του στόλου. Από το 2020 όμως, οι παραπάνω λειτουργίες πληροφόρησης δεν υφίσταται καθόλου σε δεκάδες λεωφορεία του στόλου. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα μεταχειρισμένα οχήματα εισαγωγής από Ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία κυκλοφορούν για μήνες, αλλά δεν παρέχονται πληροφορίες τηλεματικής, διότι είτε δεν εξοπλίστηκαν τα λεωφορεία, είτε δεν ενσωματώθηκαν στο σύστημα.

Σήμερα, τον Μάρτιο του 2021, το επιβατικό κοινό δεν έχει δυνατότητα πληροφόρησης σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ήταν δηλαδή πριν έρθει η τηλεματική στον ΟΑΣΘ, πριν το 2005. Η μεγάλη διαφορά όμως με την εποχή προ τηλεματικής είναι ότι πριν το 2005 τα προγραμματισμένα δρομολόγια ίσχυαν, σε αντίθεση με την τελευταία τελευταία δεκαετία όπου τα προγραμματισμένα δρομολόγια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Παράδειγμα: Απόγευμα στη λεωφόρο Λαγκαδά. Οι πληροφορίες για τις αφίξεις των λεωφορείων της γραμμής 27 δεν είναι διαθέσιμες.

Τα «αόρατα» οχήματα σε κυκλοφορία στη δυτική Θεσσαλονίκη, δηλαδή αυτά που δεν εντοπίζονται με κανένα τρόπο, είναι τα όλα τα Solaris Urbino 12 του Δήμου Θεσσαλονίκης και κάποια Mercedes Benz Citaro O530, όλα του ΟΑΣΘ. Στα δυτικά, στην πλειοψηφία ορισμένων γραμμών σχεδόν καθημερινά το τελευταία τρίμηνο ο στόλος αποτελείται από τα Solaris, όπως συμβαίνει κυρίως στις γραμμές 27 Σταυρούπολη - Πανεπιστήμιο, 34 Άνω Ηλιούπολη - Αριστοτέλους και λιγότερο συχνά στη γραμμή 32 Κάτω Ηλιούπολη - Αριστοτέλους. Αυτό σημαίνει ότι είτε κινείται κάποιο όχημα στη γραμμή, είτε όχι, οι επιβάτες εντός και εκτός του λεωφορείου δεν πληροφορούνται με κανένα τρόπο, παρόλο τα πολύ αραιά δρομολόγια στην εποχή του lockdown και των τελευταίων ετών γενικά.

Με λίγα λόγια όταν κάποιος αναμένει το λεωφορείο στη στάση και αυτό δεν είναι ορατό στην τηλεματική, υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Μπορεί να πλησιάζει στη στάση αλλά να μην φαίνεται στις πληροφορίες, ή ενδέχεται να μην έχει αναχωρήσει από την αφετηρία και στις συνθήκες αυτής τις περιόδου αυτό σημαίνει αναμονή αορίστου χρόνου που μπορεί να ξεπεράσει και τα 40 λεπτά, όπως συνηθίζεται αυτόν το καιρό στη γραμμή του παραδείγματος 27 Σταυρούπολη - Πανεπιστήμια.

Ακόμα και σε τηλεφωνικές κλήσεις στην τηλεφωνική υπηρεσία πληροφόρησης του ΟΑΣΘ, το ρομπότ λέει χαρακτηριστικά «κανένα λεωφορείο δεν πλησιάζει αυτήν τη στιγμή», ενώ μπορεί να πλησιάζει, ή όχι.


Λεωφορείο ΟΑΣΘ Solaris Urbino 12, αγοράς Δήμου Θεσσαλονίκης (όπως μαρτυρά το λογότυπο). Γραμμή 27, Σταθμός μετεπιβίβασης Σταυρούπολης, στην Ευκαρπία. 

Διαβάστε και αυτό: Στη δυτική Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν τα λεωφορεία του Δήμου Θεσσαλονίκης (τα χαρακτηριστικά και τα σοβαρά μειονεκτήματα).

Την τελευταία δεκαετία τα προγραμματισμένα περισσότερα δρομολόγια, στην πλειοψηφία των γραμμών της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι γνωστό ότι είναι εντελώς αναξιόπιστα, ωστόσο τα κλασσικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ διέθεταν τηλεματική και διευκόλυναν την καθημερινότητα του επιβατικού κοινού, γνωστοποιώντας την κίνηση των οχημάτων. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η στέρηση της πληροφόρησης που ήρθε μαζί με τα λεωφορεία του Δήμου Θεσσαλονίκης στα δυτικά, όπου αντικατέστησαν τα παλιότερα λεωφορεία, τα οποία διέθεταν σύστημα τηλεματικής. 


Ώρα 1 το μεσημέρι. Τα λεωφορεία της γραμμής 27 δεν αναγράφονται στις αφίξεις. 

Σε αντίθεση με τον ΟΑΣΘ, στις γραμμές που ανέλαβαν ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και ΚΤΕΛ Κιλκίς, τα μεταχειρισμένα λεωφορεία ενσωματώθηκαν σύντομα στο σύστημα πληροφόρησης του ΟΑΣΘ και σήμερα, όλα τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ είναι «ορατά» στην τηλεματική.

Ακολουθήστε το ThessWest στο Facebook για να βλέπετε όλες τις αναρτήσεις:





Σχόλια

Όροι αναδημοσίευσης:

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και διανομή του περιεχομένου, ολικού ή μερικού, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρετε υποχρεωτικά ότι το περιεχόμενο προέρχεται από το "ThessWest" και θα παρατίθεται σχετικό ενεργό link (σύνδεσμος). Το link δεν πρέπει να είναι nofollow.

Άδεια Creative Commons
Αυτό το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές ..