Ποιες γραμμές ΟΣΕΘ εξυπηρετούν περιοχές της Δ. Θεσσσαλονίκης μόνο στη μετάβαση ή την επιστροφή (+ χάρτες)

Τα χρόνια προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών που αντιμετωπίζει το επιβατικό κοινό της δυτικής Θεσσαλονίκης, δεν περιορίζονται μόνο στις συνθήκες μεταφοράς, στη συχνότητα των δρομολογίων και στα υπόλοιπα γνωστά προβλήματα. 

 

Υπάρχει ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά συγκεκριμένες γραμμές της δυτικής Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν έχει προβληθεί ποτέ και είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για τις διαδρομές που εξυπηρετούν περιοχές μόνο στη μετάβαση ή την επιστροφή.

Παρακάτω περιγράφονται τα προβλήματα που ερευνήθηκαν από το ThessWest ανά γραμμή, με χάρτες.

19. Κορδελιό - Ν. Σ. Σταθμός

Η γραμμή του Κορδελιού, στη μετάβαση έχει 13 στάσεις ενώ στην επιστροφή 24, διότι τα λεωφορεία με κατεύθυνση τον σταθμό ΟΣΕ, μεταβαίνουν απευθείας από την αφετηρία στην οδό Νέα Μοναστηρίου, δηλαδή δε διέρχονται καθόλου μέσα από τη δημοτική κοινότητα Κορδελιού.
 
Αντίθετα, στην επιστροφή προς το Κορδελιό, τα λεωφορεία πραγματοποιούν ημικυκλική διαδρομή σχεδόν σε όλη την έκταση της κοινότητας Κορδελιού. Για αυτόν το λόγο, οι στάσεις στη μετάβαση είναι 11 λιγότερες.
Χάρτης 1. Γραμμή 19. Με κόκκινο ΜΕΤΑΒΑΣΗ, με πράσινο ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. Μπλε κύκλος: Τερματικός Σταθμός.

27. Σταυρούπολη - Πανεπιστήμια.

Η γραμμή της Σταυρούπολης, συνδέει το Σταθμό Μετεπιβίβασης Σταυρούπολης στην Ευκαρπία με το κέντρο της πόλης και παράλληλα εξυπηρετεί την οδό Λαγκαδά σε όλο της το μήκος, από το Βαρδάρη μέχρι τις αερογέφυρες Σταυρούπολης.
 
Η διαδρομή κατά τη μετάβαση, γίνεται μέχρι το κέντρο της πόλης από δύο οδούς, την οδό Θερμαϊκού (παλιά οδός Θεσσαλονίκης - Ωραιόκαστρου) και την οδό Λαγκαδά.
 
Στην επιστροφή από το κέντρο, τα λεωφορεία της γραμμής 27, λόγω της μετατροπής της οδού Λαγκαδά σε κλειστό οδικό άξονα στα μέσα της δεκαετίας του 2000 στο ύψος της Ευκαρπίας, τα λεωφορεία δεν έχουν άμεση πρόσβαση στην οδό Θερμαϊκού όπου βρίσκεται ο τερματικός σταθμός. 
 
Για αυτόν το λόγο πραγματοποιούν ημικυκλική διαδρομή μήκους 3 χιλιομέτρων, με διέλευση από τις οδούς 14ων Ηρώων Ευκαρπίας (επ. οδός Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου) και τη νότια παράπλευρη της εξωτερικής περιφερειακής οδού (Εγνατία οδός). Με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετείται στην επιστροφή η περιοχή πέριξ της οδού Θερμαϊκού και η οικιστική ενότητας Νικόπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να περάσει κανείς στην απέναντι πλευρά της οδού Λαγκαδά, στο ύψος των στάσεων της γραμμής 27, πρέπει να περάσει αναγκαστικά από τις τοξωτές πεζογέφυρες με τα κατεστραμμένα ασανσέρ. Αυτό σημαίνει ότι καρότσια ΑΜΕΑ, παιδικά καρότσια, και άτομα μειωμένης κινητικότητας είναι αδύνατον να περάσουν από τις πεζογέφυρες. Δείτε περισσότερα στο σχετικό άρθρο.
 
Η εκτροπή μέσω της οδού 14ων Ηρώων περιλαμβάνει επιπλέον δύο διασταυρώσεις με σηματοδότηση και στις ώρες αιχμής δημιουργείται καθυστέρηση στην άφιξη των λεωφορείων στο Σταθμό Μετεπιβίβασης, όπου από εκεί αναχωρούν αστικά και ημιαστικά λεωφορεία για διάφορους προορισμούς, όπως τα Λαγκαδίκια, Ευαγγελίστρια / Λαχανάς και αλλού.

 
Χάρτης 2. Γραμμή 27. Με πράσινο ΜΕΤΑΒΑΣΗ, με κόκκινο ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. Μπλε κύκλος: Τερματικός Σταθμός.

29: Πολίχνη - Αριστοτέλους. 

Η  διαδρομή της γραμμής 29, έχει 22 στάσεις στη μετάβαση προς το κέντρο και 29 στάσεις στην επιστροφή.
 
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την επιστροφή από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, γίνεται ενδιάμεση κυκλική διαδρομή με 7 στάσεις για την εξυπηρέτηση των περιοχών Άνω Πολίχνη, Οικισμός Μέγας Αλέξανδρος και Ανάληψη. Η κυκλική διαδρομή εκτείνεται ως το πρώην στρατοπέδου Καρατάσου. 
 
Στη μετάβαση προς κέντρο δε γίνεται η κυκλική, με εξαίρεση μόνο τα πρώτα 4 δρομολόγια της γραμμής (29Α) στις 5 το πρωί.
 
Συνεπώς, η μεταφορά από την Άνω Πολίχνη προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με εξαίρεση τα πρώτα 4 δρομολόγια στις 5 π.μ., γίνεται με μετεπιβίβαση σε άλλο λεωφορείο της γραμμής.

 
Χάρτης 3. Γραμμή 29. Με πράσινο ΜΕΤΑΒΑΣΗ, με κόκκινο ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

32Α - Κάτω Ηλιούπολη - Αριστοτέλους μέσω γυμναστηρίου

Η γραμμή 32Α εξυπηρετεί τη Νέα Πολιτεία Ευόσμου. Το άκρο της διαδρομής μέσω της Νέας Πολιτείας, είναι η οδός Αντώνη Τρίτση, παράπλευρη της εσωτερικής περιφερειακής οδού, εκτός από τα Σάββατα.
 
Λόγω της λαϊκής αγοράς που πραγματοποιείται επί της οδού Ιθάκης στην Ηλιούπολη, η γραμμή 32Α τα Σάββατα πραγματοποιεί εκτροπή. Συνεπώς αντί για 32 στάσεις, πραγματοποιεί μόλις 26 και δε διέρχεται από την οδό Τρίτση, η οποία αποτελεί δημοφιλής προορισμός της δυτικής Θεσσαλονίκης.
 
Παρόλο που γίνεται λαϊκή αγορά στην οδό Ιθάκης, το οδικό δίκτυο επιτρέπει εναλλακτικές προσβάσεις στην οδό Τρίτση από όπου θα μπορούσαν να διέρχονται τα λεωφορεία.

Χάρτης 4. Γραμμή 32Α. Με πράσινο ΜΕΤΑΒΑΣΗ, με κόκκινο ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. Διακεκομμένες διαδρομές μόνο κάθε Σάββατο.

34: Άνω Ηλιούπολη - Αριστοτέλους

Στη γραμμή 34 οι στάσεις κατά τη μετάβαση είναι 38, ενώ κατά την επιστροφή 33. Γιατί όμως είναι 5 λιγότερες οι στάσεις στη διαδρομή της επιστροφής;
 
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα λεωφορεία της γραμμής εξυπηρετούν την Ευξεινούπολη Ευκαρπίας μόνο στη διαδρομή με κατεύθυνση το κέντρο. Δηλαδή, δε γίνεται διέλευση στην επιστροφή, παρόλο που η διαδρομή της Εξευινουπολης είναι κυκλική, που σημαίνει ότι τα λεωφορεία αναχωρούν από το σταθμό, πραγματοποιούν τον «κύκλο» και επιστρέφουν ξανά στο σταθμό για να συνεχίσουν προς το κέντρο. Δηλαδή είναι δυνατή η διέλευση και στην επιστροφή, ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα το επιβατικό κοινό.
 
Άρα, για μεταφορά από το κέντρο στο συνοικισμό είναι απαραίτητη η μετεπιβίβαση στο επόμενο λεωφορείο που θα αναχωρήσει.
 
 
 
Χάρτης 5. Γραμμή 34. Με κόκκινο ΜΕΤΑΒΑΣΗ, με πράσινο ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.
 
Χάρτης 6. Γραμμή 34 με zoom. Με κόκκινο ΜΕΤΑΒΑΣΗ, με πράσινο ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

43: Τοπικό Ευόσμου

Η διαδρομή της τοπικής γραμμής Ευόσμου, είναι από τις νεότερες και εξυπηρετεί την περιοχή του Άνω Ευόσμου (άνωθεν περιφερειακής οδού / επέκταση Ευόσμου). 
 
Η διαδρομή του μοναδικού λεωφορείου που διαθέτει η γραμμή, γίνεται περιφερειακά της οικιστικής περιοχής μέσω της οδού Αναγεννήσεως, με μια ενδιάμεση κυκλική διαδρομή που εκτείνεται μέχρι τα νότια του όρια οικισμού, ως την οδό Ακαδήμου, παράπλευρη της εσωτερικής περιφερειακής οδού. 
 
Η κυκλική διαδρομή γίνεται μόνο στη μετάβαση, με κατεύθυνση τον Τερματικό Σταθμό Σταυρούπολης. Κατά την επιστροφή, με κατεύθυνση τον Τερματικό Σταθμό Ευόσμου, το λεωφορείο δεν εξυπηρετεί το νότιο μέρος του οικισμού. Συνεπώς γίνονται 4 λιγότερες στάσεις.
 

Χάρτης 7. Γραμμή 43. Με κόκκινο ΜΕΤΑΒΑΣΗ, με πράσινο ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

Θα γίνει άραγε ανασχεδιασμός αυτών των γραμμών, ώστε να εξυπηρετείται σωστά το επιβατικό κοινό, εφόσον είναι γνωστό ότι υπάρχουν λύσεις;

Ακολουθήστε το ThessWest στο Facebook για να βλέπετε όλες τις αναρτήσεις:

Σχόλια

Όροι αναδημοσίευσης:

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και διανομή του περιεχομένου, ολικού ή μερικού, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρετε υποχρεωτικά ότι το περιεχόμενο προέρχεται από το "ThessWest" και θα παρατίθεται σχετικό ενεργό link (σύνδεσμος). Το link δεν πρέπει να είναι nofollow.

Άδεια Creative Commons
Αυτό το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές ..