Ο Σοβιετικός στρατιωτικός χάρτης της Θεσσαλονίκης (ιστορικός χάρτης)

Ο Σοβιετικός Στρατός διέθετε χάρτες διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 

Τον περασμένο αιώνα ο Σοβιετικός Στρατός είχε ένα σύνολο χαρτών που αφορούν διάφορες περιοχές χωρών όλου του κόσμου. Οι χαρτογραφήσεις έγιναν από την αρμόδια υπηρεσία του στρατού της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και ήταν απόρρητοι. 

Οι χάρτες είναι αναλυτικοί, με πολλά και λεπτομερή χαρακτηριστικά, όπως τη μορφολογία εδάφους, τα τοπωνύμια, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, τα οικοδομικά τετράγωνα, τα κτήρια, τα ποτάμια και ρέματα, το δίκτυο ηλεκτρισμού υψηλής τάσης, κ.α. 

Οι χαρτογραφήσεις της Ελλάδας έγιναν τις δεκαετίες 1970 και 1980, άρα μπορούν να θεωρηθούν ιστορικοί χάρτες. Οι χάρτες είναι στη ρωσική γλώσσα, την επίσημη γλώσσα της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, επειδή τα κυριλλικά προέρχονται από το ελληνικό αλφάβητο, είναι εύκολο να καταλάβουμε κάποιες λέξεις.

Σήμερα στο ThessWest παρουσιάζουμε το χάρτη της δυτικής Θεσσαλονίκης και των περιχώρων όπως ήταν στα τέλη της δεκαετίας 1970, σε δύο εικόνες υψηλής ανάλυσης, που προέκυψαν από την συνένωση δύο φύλλων χάρτου. 

Τα τοπωνύμια στο χάρτη αναγράφονται όπως ήταν παλιά. Για παράδειγμα, «Ставруполис» σημαίνει «Σταυρούπολις» και «Эвозмон» σημαίνει «Εύοσμον»

Χάρτης 1. ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (σε μεγέθυνση)

 

 

Χάρτης 2. ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΑ
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολύ δύσκολα βρίσκονται, αυτού του τύπου οι ιστορικοί χάρτες υψηλής ανάλυσης. Είναι πιθανότερο να βρεθούν διαθέσιμοι προς το κοινό, ξένοι χάρτες για τη Θεσσαλονίκη, παρά ελληνικοί χάρτες.


Ακολουθήστε το ThessWest στο Facebook για να βλέπετε όλες τις αναρτήσεις:

Σχόλια

Όροι αναδημοσίευσης:

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και διανομή του περιεχομένου, ολικού ή μερικού, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρετε υποχρεωτικά ότι το περιεχόμενο προέρχεται από το "ThessWest" και θα παρατίθεται σχετικό ενεργό link (σύνδεσμος). Το link δεν πρέπει να είναι nofollow.

Άδεια Creative Commons
Αυτό το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές ..