Η κατάσταση του Ξηροποτάμου Πολίχνης μετά την κακοκαιρία (φωτο-βίντεο)


Εικόνες φυσικής καταστροφής στο ρέμα της Πολίχνης.

Μόλις δύο ημέρες πριν τις πλημμύρες, στις 10 Ιουνίου 2021, μετά από το μεσημεριανό μπουρίνι της Πέμπτης, δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες και βίντεο στο ThessWest που λήφθηκαν στο σημείο του Ξηροποτάμου, εκεί όπου ανασύρθηκε δύο ημέρες μετά ο νεκρός άντρας.

Δείτε την ανάρτηση της Πέμπτης 10 Ιουνίου, πριν τις πλημμύρες στον παρακάτω σύνδεσμο:
Ο Ξηροπόταμος στην Πολίχνη μετά από μπουρίνι

 Πριν και μετά την πλημμύρα...

Η Ιρλανδική διάβαση την Πέμπτη 10 Ιουνίου.

Η Ιρλανδική διάβαση την Κυριακή 13 Ιουνίου.
 

Η υπερχείλιση και οι συνέπειες

 Η νεροποντή του Σαββάτου 12 Ιουνίου 2021 στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε πλημμύρες και υπερχείλιση των ρεμάτων, στις περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία. Από τα ορμητικά νερά παρασύρθηκε άντρας στο συγκεκριμένο ρέμα, στην περιοχή του 424 ΓΣΝΕ, περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου ανασύρθηκε νεκρός.

Ο Ξηροπόταμος αρχίζει από το Ασβεστοχώρι και καταλήγει στη Σταυρούπολη, όπου διακλαδώνεται με το Δενδροπόταμο. Η λεκάνη απορροής του Ξηροποτάμου, είναι μία μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει τον Κέδρινο Λόφο (Σέιχ Σου), το Ασβεστοχώρι, τα Πεύκα (Ρετζίκι), το Φίλυρο και την Πολίχνη. Αντιλαμβανόμαστε ότι το ρέμα είναι πολύ σημαντικό.

Η κοίτη του ρέματος, στο επίμαχο τμήμα που βρίσκεται στην Πολίχνη, είναι αδιαμόρφωτη και έχει υποστεί στένωση, καθώς η περιοχή είναι πυκνοδομημένη. Υπάρχουν κάποια κατεστραμμένα κομμάτια τσιμέντου στην κοίτη, αλλά σε καμία περίπτωση, η κατάσταση που επικρατεί δε μπορεί να χαρακτηρισθεί καλή.

Το τοπίο πλευρικά της κοίτης είναι λασπωμένο με διάσπαρτα φερτά υλικά, με φανερά σημάδια πλημμύρας. Η χαμηλή πεζογέφυρα της οδού Χανιών, πλέον δεν έχει κάγκελα. Το νερό έφτασε και ίσως ξεπέρασε το ύψος της γέφυρας.

Η πεζογέφυρα δύο ημέρες πριν την υπερχείλιση.
 
Η πεζογέφυρα δύο ημέρες μετά την υπερχείλιση.



Σε αυτό το σημείο ανασύρθηκε ο νεκρός άντρας.
 
Ιρλανδική διάβαση της οδού Χανιών.

Λίγο παρακάτω, στην οδό Δημοκρίτου, το ρέμα είναι βαθύτερο. Πιθανόν να υπήρχε Ιρλανδική διάβαση και εδώ. Από την κατάσταση που επικρατεί, φαίνεται ότι η κοίτη δε διαμορφώθηκε ποτέ.


 
Στο παρακάτω βίντεο που λήφθηκε σήμερα, καταγράφηκε το ρέμα από την οδό Χανιών, ως την οδό Λαγκαδά.

Για άλλη μια χρονιά, στο Δήμο Παύλου Μελά πλημμύρισε μία ακόμα ανοχύρωτη περιοχή. Πέρυσι η Νικόπολη και οι Ανθόκηποι, φέτος η Πολίχνη. Δυστυχώς αυτή τη φορά υπήρξε και θάνατος ανθρώπου.

Ακολουθήστε το ThessWest στο Facebook για να βλέπετε όλες τις αναρτήσεις:

Σχόλια

Όροι αναδημοσίευσης:

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και διανομή του περιεχομένου, ολικού ή μερικού, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρετε υποχρεωτικά ότι το περιεχόμενο προέρχεται από το "ThessWest" και θα παρατίθεται σχετικό ενεργό link (σύνδεσμος). Το link δεν πρέπει να είναι nofollow.

Άδεια Creative Commons
Αυτό το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές ..